Landgoed Mariahoeve

Landgoed Mariahoeve (ca. 250 ha) ligt in de gemeente Leende, tussen de A2 en de spoorlijn Eindhoven – Weert. Landschappelijk is het een gevarieerd terrein bestaande uit bossen, vennen, wildakkers en heideveldjes.

Bossen afgewisseld door weiden, wildakkers, vennen en heide

Dichte bossen van uiteenlopende leeftijden worden afgewisseld door weiden, wildakkers, vennen en heide. De gebieden worden doorsneden door wegen en paden, her en der geflankeerd door statige lanen van Amerikaanse eik. Door een deel van het landgoed is een verharde wandelroute aangelegd, geschikt voor rolstoelen, zodat ook mindervalide bezoekers kunnen genieten van de natuur op het domein.

Landgoed Mariahoeve is eigendom van Hofsteestichting, een vermogensfonds met een maatschappelijke doelstelling. Met enige regelmaat bezoeken leden van regionale Zonnebloemafdelingen het landgoed.

 

Laatst toegevoegde foto's

Bos en heide

TestfotoDe bossen van Landgoed Mariahoeve bestaan voornamelijk uit Corsicaanse den, Grove den en Fijnspar. Deze soorten stonden hier in vroeger tijden niet. Ze zijn aangeplant voor de houtoogst.

Wateren en vennen

TestfotoVerspreid over Landgoed Mariahoeve liggen verschillende wateren. Het grootste meer is ontstaan door de zandwinning voor de aanleg van de Valkenswaardseweg tussen Valkenswaard en Leende. Enkele andere wateren op het landgoed zijn gegraven als drinkplek voor het wild.